От праисторически времена хората са произвеждали алкохолни напитки, най-често от жито и плодови сокове, по-рядко от мед или мляко и са получавали питиета, подобни на вино, бира, медовина и кумис. Алкохолът бил възвеличаван като „дух на виното” или вода на живота (Aqua vitae). Въпреки, че производството и продажбата му на лица над осемнадесет години е легална, алкохолът е психоактивно вещество и носи всички присъщи на наркотиците рискове.
Хората реагират различно на едно и също количество алкохол в зависимост от различни фактори – емоционално и физическо състояние, социално обкръжение и други. Степента на опиянение и ефектите върху организма зависят също и от концентрацията на алкохола и от бързината на изпиването му.
- Краткотрайни ефекти на алкохола - забавени реакции и рефлекси, нарушена координация, намалена способност за ясно мислене, засегната памет, повръщане, замътнено зрение, повишен риск от злополуки, трудности при ходенето и стоенето, загуба на съзнание, кома, смърт;
- Дълготрайни ефекти на алкохола - “алкохолна болест”, загуба на памет, цироза на черния дроб, увреждания на мозъка и нервната система, сърдечни заболявания, недохранване, намаляване продължителността на живота, смърт при катастрофи (например при шофиране), смърт от свързани с алкохола злополуки.
Алкохолът въздейства върху всички органи и системи. Според специалистите това е най-токсичното вещество, което хората употребяват масово. Той потиска функционирането на централната нервна система и при редовна употреба води до трайни увреждания на храносмилателната система, черния дроб, половата и отделителната системи, сърдечно-съдовата система и други