Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2007 15:01 - Алкохол
Автор: nenadrogata Категория: Други   
Прочетен: 536 Коментари: 0 Гласове:
0



АЛКОХОЛ

        От праисторически времена хората са произвеждали алкохолни напитки, най-често от жито и плодови сокове, по-рядко от мед или мляко и са получавали питиета, подобни на вино, бира, медовина и кумис. Алкохолът бил възвеличаван като „дух на виното” или вода на живота (Aqua vitae). Въпреки, че производството и продажбата му на лица над осемнадесет години е легална, алкохолът е психоактивно вещество и носи всички присъщи на наркотиците рискове.
        Хората реагират различно на едно и също количество алкохол в зависимост от различни фактори – емоционално и физическо състояние, социално обкръжение и други. Степента на опиянение и ефектите върху организма зависят също и от концентрацията на алкохола и от бързината на изпиването му.
                - Краткотрайни ефекти на алкохола - забавени реакции и рефлекси, нарушена координация, намалена способност за ясно мислене, засегната памет, повръщане, замътнено зрение, повишен риск от злополуки, трудности при ходенето и стоенето, загуба на съзнание, кома, смърт;
                - Дълготрайни ефекти на алкохола - “алкохолна болест”, загуба на памет, цироза на черния дроб, увреждания на мозъка и нервната система, сърдечни заболявания, недохранване, намаляване продължителността на живота, смърт при катастрофи (например при шофиране), смърт от свързани с алкохола злополуки.
        Алкохолът въздейства върху всички органи и системи. Според специалистите това е най-токсичното вещество, което хората употребяват масово. Той потиска функционирането на централната нервна система и при редовна употреба води до трайни увреждания на храносмилателната система, черния дроб, половата и отделителната системи, сърдечно-съдовата система и други



Тагове:   алкохол,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nenadrogata
Категория: Други
Прочетен: 38345
Постинги: 14
Коментари: 10
Гласове: 31
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930